Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

søndag 18. september 1988

Englevakt

Bildet av Janne var på forsiden av
Den Unge Soldat #29 1988* 
Tor Gunnar var seks år og bodde i en dal der det var høye fjell på begge sider. De stupbratte liene som førte ned fra gården, endte ved den store elva Måna. Naturen var storslått og litt vill, og det kom mange turister hit om sommeren for å se på dalen, fabrikkanleggene og det vakre fjellet på nesten 2000 meter. 

Når vinteren kom og snøen bredte seg over fjellsidene, var det fritt fram med kjelker og ski. Men nedover fjellsidene fikk Tor Gunnar ikke lov til å ake naturligvis. Det var livsfarlig! 

Han og vennene måtte gå et langt stykke før de fant en passende akebakke. Men det hendte en gang at Tor Gunnar prøvde seg i den stupbratte lia likevel. Han visste det var farlig, men han ville prøve hvor farlig det var. Først akte han på skrå flere ganger og fikk en eventyrlig fart. Men da han akte rett nedover, kunne det gått riktig stygt. Han reddet seg i siste øyeblikk på en fjellknatt før akebrettet for utfor stupet. 

Det ble naturligvis stort oppstyr i den vesle grenda da det ble kjent hva Tor Gunnar hadde funnet på, 
men alle var naturligvis glade over at det tross alt hadde gått så bra:
 - Han hadde sikkert englevakt, sa bestemor med stor overbevisning. 
Jo, Tor Gunnar skjønte hva hun mente, for han hadde følt det slik. Akkurat som noen sterke hender som hadde holdt ham tilbake fra stupet. Men Tor Gunnar var ikke blitt så skremt at han ikke vågde å ake der igjen. Fristelsen ble for stor til å sette utfor. For det var så skrekkelig spennende, og dessuten hadde han jo englevakt. Ikke sant? 

Men denne gang gikk det verre. Han for ned hele fjellsida, kast i kast, helt ned til elva. Han brakk den ene armen og det ene benet, slo hodet sitt og ble reddet fra drukning i siste øyeblikk. 
Jo visst, kan Gud bevare oss! Men ingen burde vel utsette seg for dumheter og farlige ting av den grunn? 

For Gud har også sagt at vi skal være lydige mot våre foreldre. 
Så lev slik Gud vil du skal leve: 
Sant og ærlig og lydig. Og Gud skal bevare deg på alle dine veier (1).

Hilsen Jostein
------------------------
* Fortellingen ble publisert i 'Den Unge Soldat' # 29  18. september 1988. Den ble skrevet på oppfordring. Kanskje fordi jeg sendte bildet av Janne til redaksjonen? - Selv om jeg har skrevet en del skuespill og barnesanger, tror jeg dette er den eneste barnefortellingen jeg har bidratt med, og det er det sikkert mange som er glade for. 
(1) "For han skal gi englene sine befaling om å bevare deg på alle dine veier". Salme 91:11 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar