Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

mandag 5. september 2011

HÅP OG KLAGE

Tekst: Kjell Richard Landåsen

Etter 30 år har Frelsesarmeen fått ny sangbok. I artikkelserien «Den nye sangboka» presenterer i noen av de bidragene. Ukens sang er nummer 115, «Er denne verden blitt forlatt?» 
Jostein Nielsen er major og daglig leder for Frelsesarmeens resurssenter Jeløy. I tillegg til de offisielle oppgavene har han jobbet mye med musikk, blant annet oversettelse og musikaler, i og utenfor Frelsesarmeen. Sangen finnes på platen «Lengsel» (Frelsesarmeen 2009). 

Jostein Nielsen savnet en hel sjanger i sangboka. Klagesanger 

— Det er ikke mange klagesanger i Frelsesarmeen?
— Nei. Den første gangen jeg virkelig opplevde det var etter ellevte september, sier Jostein Nielsen. Jeg så gjennom sangboka og savnet uttrykk for fortvilelsen. Det nærmeste jeg fant var nummer 613, «Å Herre, til hvem skulle vi dog gå hen», men den handler om det vanskelige i å gripe mysteriet Jesus, ikke det vanskelige i å gripe det som skjer av ondskap i verden. Sangen ble skrevet i 2007, med de oppsamlede inntrykkene av tre års tjeneste i Moldova i ryggen. Nielsen var på vei hjem til Norge, og det første møtet han deltok på var søndagen etter at kollegaen Bo Brekke ble skutt og drept i Pakistan. Slik ble sangen kastet rett inn i bruk, den aller første gangen i form av en solo, siden den fortsatt var ny. Det var tydelig at sangen fylte et tomrom. — Ingen kjente sangen, men den traff en nerve der og da. Vi har en del himmelsanger som peker ut av sorgsituasjonen og mot framtiden. Men vi må jo leve videre her og nå, med den realiteten som verdens grusomhet bringer med seg.

  Nielsen tror vi har et større behov for klagesanger i dag, når katastrofer stadig oftere når oss med full, umiddelbar styrke gjennom tv-skjermer og nyheter. Dessuten har han gått bort fra den tradisjonelle jeg-formen og konsekvent brukt «vi» og «oss».
  — Den gamle sangboka hadde et individuelt fokus, men hele Det nye testamente er rettet til kollektivet. Brevene er adressert til «de hellige». Her kan vi også bære sorgen sammen. Men jeg håper jo at den ikke blir mye brukt, smiler han. Nielsen har skrevet både tekst og musikk. Han oversetter ved behov, både til norsk og engelsk, og selv om flere av oversettelsene til islandsk brukes fremdeles, er han ydmyk når det gjelder sine kunstneriske prestasjoner.
  — Under innspillingen av sangen til platen Lengsel, foreslo produsent Aril Schøld å legge inn en ekstra linje i koret. Ja, for all del, den ble jo bare bedre. Og den danske oversettelsen av «Du skal få kraft» er bedre enn min original, hevder han. Han har uansett blitt mer kritisk med årene.
  — Det skal være ekstremt enkelt og samtidig inneholde dybdene. Drømmen er å finne det geniale i det enkle. Det har han kanskje gjort. Sangen har røtter i terrorangrep og fattigdom, har blitt brukt ved sorg og for tidlig død, men speiler også den åndelige forlatthetsfølelsen noen kristne kan oppleve. I fjor ble sangen brukt under ettermøtet på Kongressen mens folk kom fram til forbønn.
   — Jeg tenkte, passer den her?
Men den slutter med en optimistisk tone som bringer håp; «Det er kun du som kan forstå denne dag.» Jeg er veldig fornøyd med det siste verset! De andre er bare veien dit. Vi har jo ingen andre å gå til. Og fordi han er prøvd i alt, kan han forstå alt, forklarer majoren.

Er denne verden blitt forlatt?
Blir det ny dag, når det er natt?
Herre, hvor skal vi ellers gå,
Om ikke du er med oss nå
Denne dag? 
Herre, vær hos oss nå! (3x) Vi ber!
Hvor er det svar når sorgen rår?
Finnes det lindring for hvert sår?
Herre, hvor skal vi ellers gå,
Om ikke du er med oss nå
Denne dag? 

Når våre spørsmål mangler svar
Har vi kun deg vår Gud, vår Far
Herre, hvor skal vi ellers gå,
Om ikke du er med oss nå
Denne dag? 

Selv ble du prøvd i ett og alt;
Stod da en annen ville falt.
Herre, vi vet hvor vi skal gå,
Det er kun du som kan forstå
Denne dag! 
Herre, du er her nå! (3x) Amen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar