Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

torsdag 31. desember 2015

«Heim» til Jule-Kroken!

Vi hadde ikke bodd lenge på Gvarv før vi var blitt totalt forelsket i folkelynnet og naturen i Telemark. Nesten hele livet har jeg bodd i tjenestebolig, og Magna ble med på «reisen» da vi giftet oss i 1978. Derfor hadde vi et sterkt ønske om å finne et oppussingsprosjekt som kunne bli hjemmet vårt. Det er nå drøye 17,5 år siden vi tok turen fra Gvarv til Kroken for første gang. Det var kjærlighet ved første blikk da vi så Brødsjø skule, vi var kommet «heim».

Mange syntes vi var gale som tok fatt på et slikt prosjekt, men vi har aldri angret på det, og gleder oss alltid til å komme «heim». Og det er jo noe helt spesielt å komme «heim til jul». Dersom du er en av dem som sier: «Så dikkan er heime nå!» når du ser oss, vil vi gjerne få si: «Tusen takk!» her i menighetsbladet. Det er så skjønt å få lov til å høre til et sted. Takk for den inkluderende rausheten!

Sist sommer beordret Frelsesarmeen oss tilbake til Chisinau for å være med å lede arbeidet i Moldova, Romania, Ukraina og Georgia. I tillegg har vi nært samarbeid med Russland, blant annet utdannes offiserene til Russland hos oss. Men dette handler ikke om Øst-Europa, men om Drangedal, om Kroken, om jul og litt om Frelsesarmeen. Planen er å komme «heim til jul» i år også, men vi rekker ikke de fantastiske «Heimelaga julekonsertene» som vi har fått lov til å være med på mange ganger. Imponerende kvalitet, godt innhold, ekte engasjement og stor giverglede med Jesus i sentrum.

Hva er det med drangedøler og Frelsesarmeen?

Først i 2014 slo drangedølene innsamlingsrekorden fra TV-aksjonen i 1995. Det var den gangen Frelsesarmeen var så heldig å få inntektene. TV-aksjonen skapte et sterkt engasjement for Haiti på Kroken skole som hvert år de siste 20 årene har hatt arrangement til støtte for arbeidet der. Siden har det kommet støtte til Frelsesarmeens arbeid både fra «Heimelaga julekonsert», Kroken misjonsforening, Sion og andre kilder. Jeg kan bare i ydmykhet takke og bukke, men jeg lurer på hva grunnen er.

Er det det rause folkelynnet, eller er det det at folket har kommet «heim»?

Jul handler egentlig om å komme heim. Ja, det er OK med julestemning, men til og med selverklærte ikke-troende, merker at julen handler om noe som er større enn oss selv. Det er et mysterium at mer enn to milliarder mennesker på jordkloden vender blikket mot et barn som ble født for 2000 år siden. Det er et mysterium at de kjenner at det er et fast punkt som gir håp i en plaget verden i 2015. Det er også et mysterium at mange av dem som ikke tror, finner trøst i at det er mange av oss som faktsik tror på håpet. Men det er ikke bare Frelsesarmeen som gjør mye godt. Heldigvis er mange både religiøse og flotte humanitære organisasjoner som gjør et fantastisk godt arbeid.

Men det er noe med «Suppe, såpe og frelse» som kobler de gode gjerningene til «håpet» om noe større. Suppe og såpe er bra det. Jesus sier at «det du har gjort mot en av disse mine minste, har du gjort imot meg». Men håpet er så mye større enn verdigheten man får gjennom et bad, rene klær og et måltid mat. Dersom alt var ferdig med det, ville det være veldig trist. Julen er Jesus, og Jesus er forbindelsen mellom himmel og jord, fordi han kom med håp. Dersom du har oppdaget det, har du kommet «heim». Så kjære drangedøler: Velkommen «heim» til jul!

Jostein «reserve-krokunge» Nielsen

Publisert i "Menighetsbladet for Drangedal, Tørdal og Kroken" #4 2015
Du finner oppslaget i PDF-format HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar