Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

tirsdag 21. desember 2021

Ikke glem Julegryta

Hjelpere: Her ser vi en del av de frivillige på Frivilligsentralen sammen med Frelsesarmeens representanter ved Julegryta i Drangedal. Fra venstre: Oberst Jostein Nielsen og oberst Magna Våje Nielsen, Kjell Amundsen, Solfrid Kåsene, Karin Jore, Issra fra Syria, Joar Østland, Trine Østenå og Elisabeth Tveit. Foto: Nils J. Sætre


I år er Julegryta satt ut over 200 steder i Norge og nå også i Drangedal. Dette er av nyere dato i et samarbeid med Frelsesarmeen og Drangedal Frivilligsentral.


Nils J. Sætre nils.j.saetre@kebas.no
Publisert: 21.12.2021 

Julegryta ble satt ut første gangen i 1901 i Oslo. Altså for 121 år siden.

Det var Othilie Tonning, som ledet Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner i Norge, som sto for dette. Hun så muligheten av at ei Julegryte kunne skaffe midler til å hjelpe de fattigste med mat og kull, klær og omsorg.

Lokal inntekt til lokale formål
Inntektene fra Julegrytene brukes der de lokalt kommer inn. Det kan gi hjelp i form av mat og klær, omsorg og varme. Det er fokus på barnefamilien, aleneforsørgere, minstepensjonister og ensomme eldre mennesker med rusproblemer.

Onsdag var to representanter for Frelsesarmeen i Kragerø i møte med Frivilligsentralen i Drangedal. Drangedalsposten fikk en liten prat med dem i travle lokaler.

De to var ekteparet Magna Våje Nielsen og Jostein Nielsen. De er begge oberster i Frelsesarmeen i Kragerø.

Øst Europa
Begge er veldig godt kjent med arbeid blant fattige mennesker og har i 8 år virket i en del østeuropeiske land før de kom hjem til Norge igjen.

– Siden Frivilligsentralen ble opprettet i Drangedal for få år siden har det blitt et godt samarbeid mellom oss. Dette er vi veldig glade for, sier Jostein Nielsen.

Han forteller at den flotte ”Heimelaga julekonserten” i Kroken på mange måte var en døråpner for et bredere samarbeid om sosialt arbeid også i Drangedal.

Verdighet
– Jeg er glad for at vi kan gi en liten håndsrekning både som en hjelp, og at mottakerne føler litt verdighet. At vi ser dem og bryr oss. At de ikke er glemt. Dette er ikke minst viktig oppe i alt dette, sier han.

Ekteparet kjøpte for en tid tilbake gamle Brødsjø skole hvor de bor, altså er det blitt drangedøler av dem.

På Frivilligsentralen var det en voldsom aktivitet før juleavslutningen. Her var det et rom fullt av pakker og flotte strikkeprodukter og mye mer. Men gaver i form av penger kommer det også, og av Skagerrak Sparebank fikk vi 5000 kroner som kommer godt med, sier leder av Frivilligsentralen Trine Østenå.
Gaverom: Her er det plass for gaver. Massevis av pakker vi ikke ser og en masse fine og gode strikkeprodukter av mange slag. Ekteparet Nielsen er imponert over drangedølenes dugnadsinnsats og gavmildhet. Foto: Nils J. Sætre
Vipse
Ekteparet Nielsen opplyser at hvis det er noen som ikke vil friste skjebnen med hensyn til smitte nå i disse koronatider, men som vil støtte den lokale Julegryta kan de gjøre det ved å vipse penger til 78303.

Drangedalsposten synes det er fantastisk å se den iver og glede som legges for dagen for å hjelpe sin neste, av frivilligsentralens hjelpere og Frelsesarmeen.

Respekt!
__________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar