Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

onsdag 9. desember 1998

Historien gjentar seg

GVARV: Den 12. desember er det akkurat 40 år siden Telemark Kyrkjeakademi ble danna. I den første samlingen i 1958 holdt daværende biskop Støylen en innledning rundt temaet «Kirken i kulturen - og kulturen i kirken». Lørdag vil den nye biskopen i Agder bispedømme, Olav Skjevesland, gjøre det samme.

Den nye biskopen i Agder, Olav Skjevesland, besøker
Gvarv lørdag. Telemark Kyrkjeakademi feirer
40-årsjubileum på Sagavoll Folkehøgskole.
Og det er rektor Jostein Nilsen (bildet) stolt av.
Fra den spede oppstarten i 1958 har Telemark Kyrkjeakademi utviklet seg til å bli en godt kjent institusjon i fylket. I starten var aktiviteten knyttet tett til statskirka, men i løpet av 40 år har flere menigheter og trossamfunn fått innpass.

Feiring på Gvarv
Det er på mange måter naturlig at Telemark Kyrkjeakademi feirer 40-årsjubileet på Sagavoll Folkehøgskole. Stedet hadde en sentral rolle i oppstarten av institusjonen. Rektor Jostein Nielsen er stolt over at Telemark Kyrkjeakademi har valgt å legge feiringen til Gvarv.

- Det er kjempehyggelig at jubileet skal markeres her på skolen. Sagavoll har gjennom 40 år blitt brukt av kyrkjeakademiet med jevne mellomrom, forteller han.

Biskopbesøk
Nielsen forteller at det heller ikke er dagligdags å få besøk av en biskop på Sagavoll. Han kan selv ikke huske sist de hadde så fint besøk. Han tror innledningen og den påfølgende debatten lørdag blir en interessant opplevelse.

- Elevene ved medialinja har allerede vært i Oslo for å snakke med biskop Olav Skjevesland. Målet er at de skal forberede noen spørsmål til debatten, forklarer han.

Kontroversiell
Nielsen mener at Telemark Kyrkjeakademi har rått en viktig rolle i kristenlivet i Telemark. Institusjonen er i følge Nielsen kjent for å være pådrivere i debatten.

- Telemark Kyrkjeakademi har vært flinke til å ta opp kontroversielle tema. De har også vært gode til å bruke kontroversielle personer som innledere, forteller han.


Suksess for folkebibelskolen

SAUHERAD: Tidligere i høst startet Sagavoll Folkehøgskole, sammen med Haugekommiteen i Telemark, en folkebibelskole. Fire lørdager har mellom 20 og 30 mennesker møtt opp for å lære om bibelen. Hele prosjektet er holdt i Hans Nielsen Hauges ånd.

- Vi er meget godt for-nøyd med at så mange har vist interesse for Folkebibelskolen, sier rektor Jostein Nielsen. Han forteller at bibelsamlingene har gått som plan-lagt. Hans Nielsen Hauges ånd farger virkelig tiltaket.

- Vi har latt folks trang til å lære og nysgjerrigheten styrt temaene, det har vi lyktes med, forteller han. Nielsen forteller at deltagerne på kurset har vært mellom 20 og opp til pensjonister, og at de stort sett kommer fra Sauherad. Så populært har bibelskolen vært at det har kommet ønske om at den skal fortsette også til våren.

Tekst og foto: LARS ERIK RINGEN

--------------------------------
Publisert i Telen 9. des. 1998
Reportasjen i PDF

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar