Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

onsdag 30. juli 2003

En annerledes major


Tekst / foto: Andreas Magnus

Jostein Nielsen er soldat i Guds arme, dernest offiser i Frelsesarmeen. Den profilerte majoren ønsker seg mer blod og ild, og ikke bare suppe og såpe, for den framgangsrike armeen. — Vi glemmer ofte å regne med englene, i vår del av verden, sier majoren.

— Suksess kan være like farlig som forfølgelse, advarer Nielsen. Det kan ta bort fokuset fra det som er Guds kall. Majoren er glad for den fremgangen Armeen har opplevd de siste årene, men advarer mot å la seg fange inn i rollen som hele Norges politisk korrekte kjæledegge. 

— Det betyr ikke at vi skal provosere med vilje, men at vi må være bevisste på hva det er vi er kalt til, presiserer han.

Tungetale 
Selv har Nielsen aldri vært særlig politisk korrekt, selv ikke innad i Armeen. 

— Jeg har fått endel pepper opp gjennom årene, sist da jeg arrangerte catwalk her på templet i forbindelse med at en del designere hadde laget mote av gammelt Fretextøy. Men slikt må jeg tåle, ler han.

Også for sin karismatiske profil har Nielsen møtt enkelte reaksjoner. Det begynte allerede da han som 17-åring mottok tungetale, og toppet seg da han under tiden med den såkalte «Toronto velsignelsen» opplevde en del av det han selv kaller åndens manifestasjoner. Men han roser Frelsesarmeen for dens åpenhet: 

— At de kalte en «urokråke» som meg hit, som leder for Norges største korps, vitner jo om stor takhøyde, smiler Nielsen.

Juling
Den muntre «siddisen» trives på sin post i Templet i Oslo, selv om han godt kunne vært en del av administrasjonen foruten. Det er forkynnelsen av ordet og utrustning av de kristne han brenner mest for. Kallet til fulltidstjeneste fikk han allerede i ungdommen, men det var en kamp å overgi seg helt. — Jeg tvilte aldri på at Gud fantes, men all mobbingen og julingen jeg fikk som gutt, på grunn av at jeg var kristen, gjorde at jeg var usikker på om jeg orket å betale prisen.

Feilslått
Erfaringene som barn av omflakkende frelsesarmeforeldre var tøffe, og gjør at Nielsen i dag betegner frelsesarmeens tidligere strategi, med hyppig omplassering av soldatene, som til dels feilslått. 

— Heldigvis er dette i ferd med å endres. Nå prøver vi å legge opp til mer langsiktig utplasseringer. Det tror jeg vil komme både korpsene og soldatene til gode, forklarer sosionomen og teologen Nielsen. Han har vært så opptatt av problemstillingen rundt det han kaller «kallsbarna» at han flere ganger har vurdert å skrive doktoravhandling om temaet. Nå har han imidlertid lagt planene på hylla.

Et verktøy 
En vaskehjelp, som passerer utenfor døren, får Nielsens oppmerksomhet og en varm hilsen. Selv om kontoret vitner om en travel hverdag, ønsker majoren å prioritere tid til å se menneskene rundt seg.

— En av mine viktigste oppgaver er å bygge relasjoner mellom mennesker, — og mellom Gud og mennesker. Da må man ha tid til folk, forklarer han.
Nettopp evnen til å ha Gud og mennesker i sentrum, og ikke strukturer og organisasjoner, er en av de tingene som begeistrer Nielsen med Frelsesarmeen. 

— Så lenge Armeen forblir en organisasjon hvor mennesker kan tjene Gud slik Han har kalt dem, er den et nyttig verktøy for å bygge Guds rike. Fokuset må imidlertid alltid være på det man skal bygge, og ikke på verktøyene.
Noe mennesker samler på verktøy uavhengig av nytteverdien. Slik tenker ikke jeg. Derfor vil jeg heller ikke nøle med å slutte i Armeen dersom den ikke lenger fyller sin funksjon i byggeprosessen, sier 47- åringen.

Homofobi 
Foreløpig synes Nielsen at Armeen har klart å balansere mellom tydelighet på Guds ord og rausehet i møte med mennesker, selv om media har gjort sitt til at det diakonale har fått det meste av fokuset. Nå kan det imidlertid virke som om trenden er i ferd med og snu, ifølge Nielsen. 

Under de homofiles Skeive dager i Oslo fikk nemlig Armeen homofobi-prisen, og en radiostasjon fulgte opp med et innringer spørmål som gikk på om det var rett å støtte en organisasjon som Frelsesarmeen, når den ikke vil ta opp praktiserende homofile som soldater. 

— Dette kan tyde på at det vil bli tøffere å stå for noe i framtiden, og jeg er spent på å se hva som vil skje videre, når det snille bildet av Armeen kanskje vil rakne for noen. For oss blir utfordringen å ikke prøve å beskytte vårt gode navn å rykte, men tørre å stå fast på Guds Ord, samtidig som vi kommuniserer kjærlighet til de enkeltmenneskene vi møter.

Bønnesvar 
Engasjement for lokalsamfunnet og enkeltmennesker er noe ingen kan ta fra Nielsen. Derfor er han også tungt inne i aksjonen Bønn for Oslo. Der fokuseres bønnene mot konkrete behov i byen, slik bekjempelse av kriminalitet og rus. Også enhet blant de kristne står høyt på prioriteringslisten til bønnekjempen, som kan vitne om mange konkrete bønnesvar. 

—Vi opplever stadig at Gud svarer våre bønner helt konkret. Et eksempel er den brå nedgangen av barneranere i Oslo. Etter at problemet ble definert som en av Oslos største utfordringer av visepolitimesteren, begynte vi og be, og allerede en måned senere skrev Aftenposten at «fra 1. april stilnet barneransbølgen helt». Det tar vi som et tegn på at Gud hører bønn, avslutter Nielsen.

Publisert i "Norge IDAG" #28-29 2003

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar