Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

tirsdag 21. desember 1993

Julehjelp

Av ARNOLD R. LÆRUM
—Nøden blant folk er større ved årets førjulstid enn i fjor. Selv om de fleste har så de klarer seg fra dag til dag, så har mange enslige og eldre ikke noe ekstra til å kjøpe julegaver eller julemat for. Det er slike vi i Frelsesarmeen ønsker å hjelpe gjennom våre bøsseinnsamlinger før jul, og givergleden hos folk er enorm. 

Det sier frelseskaptein Jostein Nielsen (37) til Dagen. Vi møter ham med «bøssen» på Torgallmenningen i Bergen. Nielsen har nylig overtatt som korpsleder ved Bergen første korps i Strømgaten, hvor han ble offiser i 1976. Nielsen har siden vært ved en rekke korps, både i Norge og på Island. Ved Jeløy folkehøgskole hadde han ansvaret for etterutdannelsen av offiserer i Frelsesarmeen.
 - Nå er du her ved bøssene og det ser ut som folk gir godt? 

Stor giverglede
  - Jeg synes det er helt enormt å se folks giverglede, sier en strålende fornøyd frelseskaptein. Nå har ikke jeg noe eksakt beløp for øyeblikket. Men det er nok oppgang fra i fjor. Det er gledelig, for nøden er faktisk større. Selv om folk klarer seg fra dag til dag med det aller nødvendigste, så fins ikke muligheten til å skape litt ekstra til jul. Det er ikke økonomiske slingringsmonn til det. Derfor er det greit at vi kan trå til på denne måten.

 - Er det større nød i år enn i fjor ved disse tider?
 - Jeg har et eksempel hvor en enslig mor ringte til meg og fortalte at hun hadde så og så mye per måned. Det går akkurat, sa hun, men la til at det verken var rom til å kjøpe en gave eller å handle inn litt ekstra julemat til jul. Man kan overleve, men man overlever på absolutt minimal margin.

 - Min assistent gikk på et hjemmebesøk her om dagen da de ringte og sa at det var så kaldt. Han fortalte meg at han trodde ikke slikt fantes i Norge. Da var det en dårlig isolert leilighet og dårlige fyringsmuligheter. Han bestilte ved, der og. da. En del eldre har dårlige leiligheter, de har ikke råd til å fyre den opp så de kan få god varme. De er kanskje redde for å satse på nye leiligheter.

 - For en stor del er det eldre og enslige mødre som har det tyngst i denne perioden. Det aller meste av de midlene som nå blir samlet inn, går til hjelp akkurat i denne tiden. Det overskytende går til å hjelpe folk ellers i året.

Kaptein Nielsen forteller at folk får hjelp ved at de skriver en søknad. De som er istand til å hente selv, kommer og henter sine pakker og ved, og ellers det de skulle trenge. De som får hjelp, får relative store matpakker. En god del har allerede fått sine jule-pakker. Man handler i tro på at midlene skal komme inn i juleinnsamlingen.

En barnehage med et varmt hjerte
Kapteinen forteller om en barnehage som kom med en del presanger, leker til barn. Det legges ellers mye under det store juletreet på Torgallmenningen. Fretex kommer og henter det. Alt av tøy er det Fretex som tar seg av. Mennesker som trenger klær får en rekvisisjon, så går de og henter klær gratis på Fretex. Det finnes fremdeles tøy-utdeling i Frelsesarmeen, føyer kaptein Jostein Nielsen til. Han ønsker å takke folk for en enorm giverglede, og ønsker dem Guds velsignelse.
---------------------------------
Publisert i Dagen 21. desember 1993

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar