Her publiserer jeg egne artikler som har vært på trykk tidligere
+ noen av interjuene jeg har gitt i forskjellig sammenheng.
De er lagt inn på dato for første publisering.
Se høyre kolonne for artikler på engelsk og russisk

mandag 15. november 2010

Bli klok på Armeen

Tekst: Rannveig Nordgaard
FOTO: DYRØ OG MOEN AS ARKITEKTER
DET SKJER NOE STORT PÅ JELØY UTENFOR MOSS. DET BYGGES OG PLANLEGGES. MEN HVA ER DET EGENTLIG SOM SKJER BAK STØVSKYER OG GRAVESTØY? 

— Alle som på et eller annet vis er engasjert i Frelsesarmeens oppdrag, å forkynne Jesu Kristi evangelium og i hans navn møte menneskelige behov uten diskriminering, trenger en stadig fornyet innsikt og utrustning, mener kommandør Carl Lydholm og la med disse ordene ned en verbal grunnsten til Frelsesarmeens resurssenter på Jeløy. Senteret er en storsatsning som etter ni år med planlegging endelig begynner å se dagens lys. Her skal all undervisning for Frelsesarmeen i Norge samlokaliseres og effektiviseres. 

— Vi trenger ikke å sitte på hver vår tue og finne opp kruttet hver for oss. Vi vil ha en koordinert og effektiv bruk av ressursene, sier rektor på Medarbeiderskolen, major Jostein Nielsen. Sammen med Offiserskolen, Jeløy folkehøyskole, bibelskolen Dynamo og Frelsesarmeens studieforbund har de fått innpass på ressurssenteret.

GODT IGANG 
Selv om ressurssenteret enda ikke står ferdig reist, har Med-arbeiderskolen (FMS) kommet godt igang. Skolens åtte ansatte underviser allerede ved Offiserskolen, Jeløy folkehøgskole og for bibelskolen Dynamo. I tillegg holder de kurs på oppdrag for flere av Frelsesarmeens fagseksjoner, korps (menigheter), sosiale institusjoner, samt Fretex. 

— Vår oppgave er primært å serve medlemmer og ansatte i Frelsesarmeen med alt fra korte kurs til lengre utdanningsløp. Imidlertid vil mange kurs også være åpne for en bredere, ekstern målgruppe, informerer Nielsen. Skolen vil ta over kurs som Armeen allerede tilbyr, men som til nå har vært kjøpt utenfra. Nå ønsker de å utarbeide egne kurs, gjerne i samarbeid med andre utdanningsinstitusjoner, som Teologisk fakultet, Menighetsfakultetet og Universitetet som Armeen har gode samarbeidserfaringer med.

ENGASJERTE MEDARBEIDERE 

På dagens møte er det bare fem som sitter rundt bordet, med hver sin laptop, kaffekopp, mobil og kalender. 

— Det er veldig engasjerte og opptatte mennesker vi har ansatt her på FMS, med en spennende fagsammensetning. Vi favner et bredt faglag med alt fra lederkompetanse til teologisk tyngde, dyktige musikere, samt helse- og sosialfaglig kompetanse. Og nettopp det er en vital forutsetning for skolen. Noe av målsetningen vår var et ønske om å holde en del av undervisningen selv, samtidig som vi skal utvikle kurs og hente inn ekstern kompetanse når den ikke finnes innenfor organisasjonen, forteller rektoren. Spennvidden er stor, og kursene av svært variert slag. 

— Her skal vi imøtekomme reelle behov. Målet er å treffe alle de ulike nivåene i Armeen. Vi går gjennom lister med kursønsker utformet av ansatte og ledere i Armeen. Vi vil dekke temaer som ledelse, etikk, sjelesorg, formidling gjennom drama og sosiale medier. I tillegg får vi stadig henvendelser fra korps (menigheter) som ønsker hjelp med kursing og teambuilding, forteller Hilding Runar, ansvarlig for ledelse- og personalkursingen på FMS. 

Mye av Frelsesarmeens tradisjonelle menighetskultur har endret seg radikalt de siste årene. Flere av korpsene har blitt mer lukkede i team. Nå ønsker de mer åpenhet og bedre samarbeid for å få mer effektivitet på jobben. 

— Vi kommer ikke til å tilby eventbasert teambuilding som har blitt så populært i næringslivet nå. Det handler om relasjoner og om å sette spørsmål ved de vanskelige og føl-somme temaene, sier Runar. 

SUPPE, SÅPE, FRELSE 
En del av kursene i FMSs regi vil bli holdt på ressurssenteret — så snart vegger og tak er på plass. Samtidig vil mange av de samme kursene også bli tilbudt på korps, institusjoner og eksterne lokaler rundt om i landet. 

— Kurset «Suppe, såpe, frelse» er et av kursene vi kommer til å holde på ulike lokaler. Dette er et innføringskurs i Frelsesarmeen. I fjor ble kurset tilbudt alle ansatte i Frelsesarmeen, og det er nok et tilbud vi vil fortsette med for å opprettholde kunnskapsnivået i og om organisasjonen. Kurset er en innføring om Frelsesarmeens historie, troslære, særpreg, symboler og det arbeidet som gjøres i dag, forteller Rune Isegran som holder nettopp dette kurset. 

— Jeg møter ofte dem som har arbeidet i Armeen i 15 år, men som ikke kjenner organisasjonen utover sin egen institusjon eller arbeidsplass. En vanlig tilbakemelding jeg får etter kursene er: «Jeg ante ikke at Frelsesarmeen gjorde så mye.» Men også for de utsendte offiserene kan det være greit å få en liten oppdatering når de kommer tilbake. Det dukker stadig opp nye prosjekter og institusjoner, så man skal ikke være lenge borte før man ikke er helt oppdatert. 

ENTREPRENØRER 
— Vi er inne i en spennende entreprenørfase nå. Og jeg håper egentlig aldri vi kommer ut av den. Her blir veien til mens vi går. Vi må stadig utvikle oss, se nye muligheter og finne nye temaer å undervise i. Men jeg føler vi har stø kurs i riktig retning. Jeg tror FMS vil bety kolossalt mye for Frelsesarmeen og især dens ledere. Det helhetlige tilbudet skal gjenspeile Frelsesarmeens holistiske menneskesyn. Alt er interessant, for vi er hele, sammensatte mennesker, avslutter rektoren. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar